Επιστολή του 15μελούς προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, για το άνοιγμα των σχολείων

Κύριοι.

Όπως γνωρίζετε τελούμε υπό συνθήκες ”καραντίνας” από τις 6 Νοεμβρίου. Εδώ και πέντε μήνες είμαστε με κλειστά τα σχολεία, για λόγους προληπτικούς για την δημόσια υγεία, και πολύ καλώς, μιας και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Μάθαμε, προσαρμοστήκαμε σε αυτήν την πρωτόγνωρη πραγματικότητα προκειμένου να ανταπεξέλθουμε σε όλα όσα καλούμαστε να κάνουμε, παρά τις τόσες αντιξοότητες. Άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ σχέση με υπολογιστές έμαθαν να κάνουν “login” στα πενήντα τους, τα εξήντα τους για να παρακολουθήσουν τη νέα μορφή της εκπαίδευσης, την τηλεδιδασκαλία. Και αυτό, γιατί η επιθυμία τους να ολοκληρώσουν τον κύκλο φοίτησής τους, με βλέψεις και με ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο, είναι τόσο ισχυρή, που αποτελεί την ισχυρότερη κινητήριο δύναμή τους.

Πλέον βρισκόμαστε χρονικά λίγο πριν από αυτό το τέλος. Δυο εβδομάδες πριν από το κλείσιμο των σχολείων για τις διακοπές του Πάσχα και ακολούθως, θα απομένουν άλλες τρεις εβδομάδες για την ολοκλήρωση της χρονιάς. Τρεις εβδομάδες που παραδοσιακά αξιοποιούνται από τους μαθητές της τρίτης Λυκείου για να κάνουν επαναλήψεις και να συγκεντρωθούν για τον απώτατο στόχο που είναι οι Πανελλήνιες Εξετάσεις. Αυτό για το οποίο προετοιμάζονται εδώ και χρόνια.

Και, ενώ έχουμε τεράστια έξαρση κρουσμάτων και, ενώ ισχύουν τόσο αυστηρές απαγορεύσεις και υγειονομικά πρωτόκολλα, μηνύματα και χρονικοί περιορισμοί προκειμένου να κάνει κανείς μια απλή αγορά ενός προϊόντος, με όρια ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, αποφασίσατε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να επιστρέψουν οι μαθητές του  Λυκείου στις τάξεις και τα θρανία, όπου συνωστιζόμαστε 20 και πλέον άτομα μέσα σε 15 τετραγωνικά μέτρα για ώρες!!

Δηλώνουμε αδυναμία να αντιληφθούμε την λογική.

Ακόμα και το επιχείρημα της ύπαρξης των self test είναι αίολο. Από άποψης αποτελεσματικότητας, διότι είναι αμφίβολη η ορθή διεξαγωγή του από όλους εμάς, και συνεπακολούθως επίφοβη έως και επικίνδυνη η θεώρηση ότι είμαστε υγιείς, αλλά και από το γεγονός ότι τα ίδια ακριβώς ισχύουν και σε όλες τις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες, όπου απαγορεύεται ”δια ροπάλου” η τόσο αυξημένη συνάθροιση.

Έχοντας, λοιπόν, ως  δεδομένο ότι πρωτίστως είναι επικίνδυνο και για μας και για τις οικογένειές μας, αλλά και απολύτως αναποτελεσματικό και αντιπαραγωγικό ως προς τον εκπαιδευτικό λόγο τον οποίο υποτίθεται ότι εξυπηρετεί -διότι θα μας βγάλει εντελώς από την καθημερινότητα  και τον ρυθμό που έχουμε βρει με τόση δυσκολία έως τώρα,

σας ζητούμε να αναθεωρήσετε την βεβιασμένη, αναποτελεσματική  και δυνητικά επικίνδυνη για όλους απόφασή σας και να μην μας υποχρεώσετε να υποβληθούμε σε  διαδικασίες εξόφθαλμα εσφαλμένες και στη βάση τους τόσο αντιφατικές και αντίθετες με την κοινή λογική, την οποία πιστεύουμε ότι διαθέτουμε.

Ελπίζουμε το ίδιο και εσείς.

Ευχαριστούμε.

Το μαθητικό συμβούλιο όλων των 5μελών και του 15λούς του 2ου εσπερινού ΕΠΑΛ Αγίου Δημητρίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις